Organik Gıda

fo-slider_0015_banner4

Organik gıda, sebze ve meyve gibi ürünlerin yetiştirilmesinde ve işlenmesinde yapay ilaç, hormon, antibiyotik koruyucu ve renklendirici gibi kimyasal maddeler olmadan üretilen besin maddeleridir. Organik gıdalar hayvansal ve bitkisel gıdaları içerir. Organik gıdalar, hiçbir yapay koruyucu, renk verici, parlatıcı veya diğer katkı maddeleri kullanılmadan işlenir ve paketlenir.

Kelime anlamı olarak organik, canlı bir şeyin parçası ya da ondan meydana gelmiş bir şeyi anlatmak için kullanılır. Ancak son zamanlarda organik kelimesi, tarımda doğallığı çağrıştırmaktadır.

Organik tarım terimi, tarımın yapıldığı alanda en 3 yıl boyunca hiçbir kimyasalın ve zirai ilacın kullanılmamasını ifade eder. Bu bize ürünün çeşitli kimyasallardan arınarak doğal yollarla gerçekleştiğini belirtir. Tüm bunlara bağlı olarak organik gıdaların insan sağlığına olumlu etkileri vardır. Bu olumlu etkilerden bazıları şunlardır:

fo-slider_0004_Layer 5

– Damar tıkanıklıklarını engeller, kalp sağlığını korur.
– Vücudu kansere karşı dirençli hale getirir.
– Yaşlanma belirtilerini engeller.
– Toksinlerin atılmasında yardımcı olur.
– Enfeksiyon oluşumunu engeller, yaşam kalitesini yükseltir.
Organik gıdaların insanlar üzerindeki olumlu etkileri dışında, çevreye de sağladığı bazı avantajları vardır. Bu avantalar ise şunlardır:
– Kimyasalların neden olduğu toprak erozyonlarını önler.
– Kimyasalların içme sularına karışmasını önleyerek su kalitesini yükseltir.
– Biyolojik çeşitliliği sağlar ve ürünlerin kendine has lezzetlerini ortaya çıkarır.

Organik gıdalarda hormon ve gübre kullanımı az olduğu için mineral bakımından daha zengin daha besleyicidir. Besleyici olmasının yanında kimyasal kullanımının olmaması dolayısıyla organik gıdalar vitamin ve mineral bakımından daha sağlıklıdır.